2013. február 14., csütörtök

Fizioterápia árnyoldala - a beteg szemszögéből


Mindenhol csak arról hallhatunk, hogy mennyire kell és milyen jó, de azt senki nem mondja el, hogy mivel is jár!
Ha nincs pénzed, ne fogj bele!
Az otthonod mindig legyen "felhasználóbarát"!


Szeretnénk elmesélni, hogyan értek véget a fizioterápiás kezeléseim, hátha másokat megkímélünk ezáltal bizonyos kellemetlenségektől.
Először is...Muka doktor szerint nem kötelező, hanem ajánlott az ízületi műtétek utáni fizioterápia.
Ez már egy kiindulási alap lehet annak, aki nem hisz benne vagy akinek nem lenne rá pénze.

Amikor műtétem után elértük azt a pontot, mikor már kezdhettük a terápiát, Gazdi utánajárt milyen lehetőségek is vannak Magyarországon. Láttuk már akkor az árlistát, de gondoltuk, szerencsére megtehetjük, így belevágunk az egyik lehetőségbe. Ez volt a víz alatti futópad, ám időközben, további orvos általi kontroll után Muka doki az úszást javasolta nagyon!
Már be voltunk jelentkezve a futópadra és úgy voltunk vele, hogy egye fene kipróbáljuk, aztán majd meglátjuk. Szinte pár napos késéssel voltunk mindkét helyen és hamar bebizonyosodott, hogy az úszást jobban favorizálom, ezáltal szívesebben megyek oda és olcsóbb is.
Így egy-egy futópad és úszás alkalom után, az utóbbit választották Gazdiék.

Mindeközben tudomásunkra jutott, hogy Gréta alanyt keres a szakdolgozatához, melyet Lilla ajánlott figyelmünkbe. Anyagi megfontoltságból (hisz nem olcsó az úszás sem) és mert Muka doki azt mondta, nem kerestünk fizioterapeutát, de kéz kezet mos alapon jónak gondoltuk a masszírozást és tornát az úszással együtt- erről volt szó még akkor.
A fizioterapeuták körében az úszást nem tartották hatékonynak esetünkben, csak a víz alatti futópadot, ezt már akkor mondta nekünk Gréta, mikor megismertük és ellenezte is, mert neki mások mást mondtak... (tipikus, lelkes, befolyásolható hallgató) de mi Muka doki szavát részesítettük előnyben.
Laikusként úgy gondolták Gazdiék, hogy inkább az egész ország által ismert és elismert állatorvosnak, specialistának a véleményét tartják szem előtt, ami látszólag nem is volt gond, mert minden esetben a Gazdi döntése melyik módszert választja.
Gréta ingyen járt ugye hozzánk, cserébe, hogy írhassa a szakdolgozatát esetemről. Akkor Gazdiék megbeszélték vele, hogy heti kétszer jön és az állatorvos (tanfolyam vezetője) hetente felügyeli a munkáját!
Nos, első víz alatti futópados alkalommal, a vállalkozás tulaja, egy fizioterapeuta végzett teljes körű állapotfelmérést Queenen.
Aztán Gréta párszor jött is a megbeszélt heti két alkalommal, közben átadta nekünk, hogyan is csináljuk mi itthon a masszázst és tornát, mivel ez így működik...
Majd mondta, hogy kellene venni egy matracot a "matractornához". Mondtuk, hogy jó, amint lesz pénzünk, veszünk. Ezt ő felhozta pár alkalommal és Gazdiék meg mindig mondták, hogy oké, ha lesz rá pénz venni fognak. Ekkor Gréta már csak heti egy alkalommal jött...
Időközben sajnos anyagilag már azt sem tehettük meg, hogy heti kétszer menjek úszni, így annak a száma is lecsökkent heti 1-re. Gréta pedig csak olcsó fintorral mondta, hogy kell a matrac, mert különben sorvadni fognak az izmaim tovább.
(Muka doki azt mondta, mihelyst elkezdem használni a lábam, megáll a sorvadás.)

Az állatorvos az utolsó masszírozós alkalom előtt, -mikor már hetek teltek el- látott egyszer, úgy hogy ha Gazdiék nem mondják Grétának, akkor eszébe sem jut. Erre a válasz: "Jah, én azt hittem elég volt az az egy állapotfelmérés"....itt már furcsálltuk a dolgot, mivel az elején nem ezt beszéltük meg.
És mi van, ha ne adj' Isten valamit nem jól csinál?!- mivel még elég messze van, hogy végezzen a suliban...ilyenkor kin van a felelősség? Így bárki csinálhatná...
Gazdiék féltettek!!
A matracot továbbra sem tudtuk megvenni, -éppen a zsák tápomat meg tudták venni Gazdiék- ami miatt már Gazdi a lehető legkellemetlenebbül érezte magát, hiszen nincs rá pénze, a fizioterapeuta nem tartja a megbeszélteket, ugyanakkor hajtja fintorogva, hogy de az kell!
Ráadásul még azt is megkérdőjelezte Gréta, hogy Gazdiék masszíroznak e minden este!!
(Mi még nem hallottunk arról, hogy kötelezően vissza kell kérdeznie, hogy "De biztos"? -egy igenlő válaszra. Mint később kiderült, a kötelessége miatt volt ez.)
No egy ilyen alkalom után ért véget a kezelésem!

Végül mikor Gazdi ezt elmondta Grétának, ő vérig sértődött és már számunkra elfogadhatatlan stílusban beszélt Gazdiékról.
Napokig nem beszéltek, majd végül Gréta kinyögte, hogy matrac nélkül nem tudunk továbbhaladni.

HEURÉKA!!! Kiáltott fel magában Gazdi! Hát akkor ezért mondta annyira és ezért nem jött csak 1x egy héten...Mikor pedig ezt elmondhatta Grétának személyesen, a válasz: "Hát azt hittem, hogy ez egyértelmű!".
Ismétlem laikus ebben a témában Gazdi, akkor hogy a csudába várhatja el tőle valaki, hogy ezekből a történésekből ezt szűrje le?! Lehet, hogy az ő agyi kapacitása kevés ehhez, de bizonyos mennyiségű kommunikációval és ismeret átadással mennyi félreértéstől és későbbi idegességtől megkímélhették volna magunkat....

Gazdi mindig is a legjobbat akarta Nekem, de ha nincs rá mód, azt is megértem és általában mindenki.

Amit ebből az esetből okulva tanácsként szeretnénk Nektek adni az az, hogy pontosan, előre beszéljétek át a kezelések menetét, illetve az anyagi vonzatát. Illetve a legjobb, ha a fizioterapeutához Ti mentek, ha van rá mód, mert ott helyben lesz neki minden felszerelése és a kiszállásért pluszban nem kell fizetni. 
Mi is megtudtuk volna venni még az elején a matracot, ha időben tudjuk, hogy mire kell számítani. Sajnos mikor oda került a sor, a családunk meg majdnem anyagi csődbe...és ezt vehetitek szinte szó szerint.
A lehető legkellemetlenebb az, mikor tudod, hogy kell az a valami, de nem tudod megvenni. A matrac 4000ft+4000ft a pumpa, illetve melegítésre szolgáló zselés párnák (hamar elhasználódik), kb. 1200 ft, valamint a kezdeti masszázs és torna idejére gyulladáscsökkentő 7000ft.
Valamint az, ha a fizioterapeuta felhánytorgatja, hogy mennyi mindent tett értetek és pedig ez máshol mennyibe került volna...
Az is lehet, hogy jó sokba, de talán aki pénzért jön, az be is tartja a megbeszélteket! 
Hiszen Mi is mikor terápiás foglalkozást elvállalunk, akkor oda bizony rendszeresen kell menni, nincs kifogás, hogy: "Messze lakok!" stb..hisz ez esetben, nem vállaljuk el. 
Nagyon meg kell gondolni, hogy kit hív az otthonába a kétlábú, illetve melyik módszert választja!
Mindenki a sajátjára esküszik, ahány módszer, annyi vélemény, Gazdiék pontosan ezért döntöttek úgy, hogy az állatorvosra hallgatnak, hisz azt is neki köszönhetik, hogy nem kellett protézist beültetni, elég volt csak a "kisebb" beavatkozás.
Erről az a borzasztó negatív élményünk ugye, hogy a legelső doktor, aki diagnosztizálta a betegségem, addig várt volna, míg teljesen leromlik az állapotom, csakhogy minél többet kaszálhasson rajtam.
A bizonyíték erre Muka doki, aki megmutatta, hogy el lehet kerülni a legkockázatosabb műtétet!