2013. április 7., vasárnap

Fajtaválasztás

Dalmatákkal találkozott Gazdi, hogy testközelből ismerkedhessen meg a fajta jellegzetességeivel (testalkat, küllem, temperamentum, szokásaik, társas viselkedés...stb).

Akik ismerik Gazdit vagy csak olvasták a legeslegelső bejegyzésem, azok tudják, hogy Ő e fajta szerelmese volt mindig is. Nem tagadja, a külsejük fogta meg, mint általában más embereket is elsőre... és immáron kiképzőként ezt nehéz felvállalnia, hogy anélkül rajong egy fajtáért, hogy alaposan ismerné, de mégis valami megmagyarázhatatlan dolgot érez mikor csak meglát egyet is...mostanra sikerült közelebb kerülnie a megismerésükhöz, ami csak abban erősítette meg, hogy igazi kihívás lenne számára, egy olyan, amire kiképzőként mindig is vágyott! :) Segítőkutyát képezni egy arra alkalmasnak (tesztelt) talált egyedből!

Elmondta, hogy nagyon szereti a labradorokat, mert sokoldalúak, remek természetűek, kiváló kutyák!
Tudom magamról, hiszen mindent megcsinálok, amire csak kér, bárki bármit csinálhat Velem, mindegy hol, kikkel vagyunk, mivel utazunk...nincs olyan helyzet, ami idegesítene, zavarna, ott hagyhat Gazdi bárkinél, bármikor, tudja, hogy nem fogok rosszat csinálni, nem fogok hisztizni miatta, mindig számíthat Rám!...valamint nem mendemonda: az agresszió tényleg hiányzik belőlünk -egyszerűen ilyenek vagyunk!- és ettől lesz jó egy labrador, főleg egy terápiás labrador! :) 

 Ebben nagy szerepe volt a megfelelő szocializálásnak, de alapvetően ezek mind fajtajellemzők, az már csak plusz, hogy jó kezekbe kerültem. :)

Akikkel találkozott, ők mind rossz körülmények közül mentett négylábúak, csodás természettel!! 

Gazdit nem hagyta nyugodni a gondolat, miszerint a köztudatban eléggé megosztó fajta a dalmata.
Sokak szerint egyre több a gyenge idegrendszerű, agresszív egyed már Magyarországon és alapvetően makacs fajta, ám vannak, akik szerint pedig nem csak pöttyeik lenyűgözőek, de a természetük is egyedülálló bájt tartogat gazdáik számára.
Nos, gazdi 5 dalmatát ismer összesen. Milkát és Marcipánt ugye, Lilla kutyáit. :) Valamint Szofit, Mesét és Bonot - őket személyesen.

Ennyi egyedből persze nem lehet következtetést levonni a fajta temperamentumát illetően, de mindenesetre az nyilvánvaló, hogy ha egy ép idegrendszerű dalmatát kifogunk, akkor a gazdán múlik mit hoz ki a kutyájából. Természetesen ez MINDEN FAJTÁRA vonatkozik. Kevesebb eséllyel ugyan, de a labradorral is mellé lehet nyúlni, akármilyen jó kutyák az ép egyedek.
Meggyőződése, hogy remek lenne az életünk egy dalmatával!!! 

A három kutyával való találkozása után, egész nap azt hallgattuk utána itthon, hogy mennyire jó volt velük, gyönyörűek, bújósak, nyugodtak és viccesek... :D Tudom, hogy Gazdi megrögzötten híve annak, hogy ha megbízható helyről választunk egyet, akkor hasonlóan jó természetű lehet, mint Én, hiszen úgy lesz nevelve általam és Gazdi által is. :)

Szintén fontos MINDEN FAJTÁNÁL megtalálni azt a képzési módot, ami megfelel a kutyának és Gazdájának egyaránt. Ha ez nincs meg, bármilyen kutyát félre lehet nevelni, aminek bizony meglesznek a negatív hatásai kutyák, emberek, akár saját gazdája felé is. 
Az ilyen félrenevelések példájából pedig nem szabad kiindulni!
Ugyanakkor pontosan kell tudnunk, hogy a fajtát mire tenyésztették ki, várhatóak -ideális esetben- milyen jellemet fog hozni a genetika!

Mindent összevetve fajtaválasztás előtt végig kell járunk azt az utat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felelős állattartók és boldog kutya-gazda páros legyünk - ismerjük meg a fajtát, mellyel együtt szeretnénk élni, majd mérlegeljünk, hogy valóban jó választás lesz e számunkra, figyelembe véve életstílusunkat, személyiségünket és célunkat a kutyával !