2013. április 29., hétfő

Kölyökteszt

Ez is elérkezett. Belényi Bea segítségével, Gazdi és Évi letesztelték a kis visongó ebeket. :))

Ezek a kölyöktesztek különleges, irányadó felmérések.
A kölykök temperamentumát vizsgálják, 3 napos korban először, majd 6 hetesen.

Amit esetünkben vizsgáltak Gazdiék, a motiválhatóság, dominancia kérdés, fájdalomérzet, önállóság. Színes fonallal jelölték meg a kicsiket a megkülönböztethetőség miatt, majd 6 hetesen újra lesznek tesztelve.

Nagyon picik még és máris átfogó képet kaphattunk jellemükről. A segítőkutyákat, egyéb munkakutyákat, sportkutyákat...mind mind így választják ki, de célszerű lenne a családi kedvencen is elvégezni ilyen tesztet, hiszen nem mindegy milyen vérmérsékletű lesz a kutya, akivel aztán tizen éveket élnek le leendő gazdáik.
Persze ez egy irányadó vizsgálat, megfelelő neveléssel minden vonás korrigálható, illetve sajnos helytelen neveléssel rontható is.


Amikor Engem hozott el ApaGazdi a szaporítótól, nem is tudták Gazdiék mi fán terem a kölyökteszt. Lilla javaslatára egy hét hetes tesztet végeztek, melynek eredménye, domináns lett.
Ez valóban be is igazolódott a későbbiekben. Kimondottan hátrányt nem jelentett számunkra az ilyesféle viselkedésem, egyszerűen könnyebb lett volna egy visszafogottabb kiskutyával. :D

Gazdi mindenkinek tanácsolja a teszteket, hiszen valóban sokat jelenthet a későbbiekben.

Köszönjük szépen Beának, hogy segített és mai napig segít Gazdinak a kiskutyák nevelésében!